Nedenstående er et eksempel på en hverdagskonflikt, der stammer fra artiklen “Fokus på behov – mine og dine”.

Eksemplet viser, hvordan det forholdsvist hurtigt og smertefrit kan lykkes, at løse en typisk familiekonflikt, før det bliver ubehageligt for de involverede.

Konflikt ved sengetid

Det er lørdag aften og vi har venner på besøg. Mest for at glæde barnet spiller vi en runde Trivial Pursuit. Da klokken nærmer sig 22 er vi ikke færdige med spillet, og det er ikke til at sige, hvor længe det kan komme til at vare. Jørgen og jeg begynder at forvarsle sengetid for den 9-årige. Hun reagerer ved at knibe brynene sammen og sige ”Udr, åh, nej” og mere i den dur. Vi indleder en overtalelsesmanøvre, som ikke virker. Vores ven Martin indleder en samtale med hende: ”Er det fordi du gerne selv vil bestemme?”, Næ ,”Er det fordi du gerne vil være sammen med os?” Nej – heller ikke. ” Er det fordi du gerne vil spille spillet færdigt?” Ja – hun vil gerne spille færdigt og se hvem der vinder. Efter kort tids overvejelse ændrer vi reglerne, så spillet bliver afkortet markant. Ti minutter senere siger hun glad godnat og går ud børster tænder.

I dette eksempel bliver en potentiel magtkamp afværget ved at barnets behov for mening og fuldførelse bliver hørt. Samtidig bliver der taget hensyn til mors og fars ønske om ”voksentid” med vennerne og en udhvilet datter.

Vi erfarer igen og igen, at vi, så snart vi har fundet ud af, hvilke behov der er tale om, kan gå i gang med at være kreative. Vi kan komme på helt nye løsninger, som ingen af os havde tænkt på før.

Har du lyst til at vide mere? Du kan læse mere om Ikkevoldelig Kommunikation her.

Du kan finde alle kurser og foredrag i vores kursuskalender. Den finder du her.