LIVKOM producerede i 2013-15 en række korte film, der viser anvendelsen af Ikkevoldelig Kommunikation – IVK i folkeskolen. Lærerne og børnene arbejder med at sætte ord på følelser og underliggende behov med IVK, der fører til en langt klarere og mere konstruktiv dialog mellem uenige parter, mellem mennesker der har en form for sammenstød. 

Disse film er i dag oversat til 10 sprog. Senest i juli 2019 er filmene udgivet med undertekster på henholdsvis tyrkisk, bulgarsk og endelig er portugisisk på trapperne. Filmene med de ny-oversatte undertekster er føjet til samlingen af film med oversættelser til engelsk, tysk, italiensk, hollandsk, kinesisk, nepalesisk og polsk.

LIVKOMs film om IVK i skolen er set flere end 112.000 gange på dansk og andre sprog. De nyder international bevågenhed, fordi de viser en praksis som er effektiv, og som er sjældent set og ikke indfanget på film. At arbejde med behovsbevidsthed og med at sætte ord på følelser vil ikke blot hjælpe lærere og børn på den korte bane, til at løse konflikter og komme helskindede hjem fra skole. Denne praksis og træning vil også på lang sigt støtte børnene i at kunne leve et voksenliv med både kontakt, nærhed og frihed. 

Bulgarske undertekster på LIVKOM film om IVK i skolen
LIVKOM Film om IVK i skolen – her med bulgarske undertekster

Kirsten Kristensen, der er en af hovedkræfterne bag filmene, forklarer: 

“Bevidsthed om egne behov er for mange voksne svært at opnå, fordi vi faktisk mere eller mindre bevidst er opdragede til at tilsidesætte egne behov, eller har gjort det til en vane at tilsidesætte os selv, af misforståede hensyn til andre”.

“Fred i verden starter i skolen”, fortsætter Kirsten. “Børnene er vores fremtid. Forestil dig en hel generation, der er i stand til at lytte til følelser og italesætte egne og andres behov og ønsker. Der bliver langt mindre grund til at eskalere problemer, hvis man kan mærke og derefter gennemskue hvad der er roden til et problem – med åbenhed overfor begge parter. Derfor er skolen måske det allermest givtige sted at arbejde med IVK. En investering i en fremtid, hvor vi deles om ressourcerne, så alle får dækket deres basale behov, og vi passer på kloden.”

LIVKOM arbejder med IVK i en lang række sammenhænge, både i forbindelse med internationale konflikter og forsoningsarbejde, såvel som på de indre linjer, på både arbejdspladser og for private. Hold øje med LIVKOM kursuskalender, der bl.a. tilbyder grundkursus i IVK til november og et kursus om vrede til februar.

IVK i skolen, se filmene på 10 sprog

Se film om IVK i skolen, på dansk 
Send til dine venner og kolleger i andre lande, på deres eget sprog:

Tyrkiske undertekster på LIVKOM film om IVK i skolen
LIVKOM film om IVK i skolen – her med tyrkiske undertekster