IIT 2024 group photo

IIT i Danmark august 2024 – beretning fra en deltager

af Peter Ulrik Jensen

Jeg deltog på IIT’en i Danmark i august, i Klint i Odsherred, en stor oplevelse, som to måneder senere stadig bevæger mig.

IIT står for ‘International Intensive Training’, og det er ‘flagskibet’ indenfor træning i Ikkevoldelig Kommunikation under Center for Nonviolent Communication. Over 9 dage lærer og lever man IVK i en gruppe på – i dette tilfælde – 75 mennesker fra mange lande, fra morgen til aften. Der er workshops og fællesmøder, og en hel del større og mindre tiltag, som understøtter den enkelte og fællesskabet.

Der kan ske meget på 9 dage, meget proces, når gruppen har et fælles sprog til at kunne blive i de små og store konflikter, der opstår. Og så når fællesskabet så langt, som det nu når på de dage, der er til rådighed. Det er en begyndelse, men det giver en ide om, hvad et fast fællesskab eller samfund kunne blive til, hvis det valgte at gå i den retning.

Der var 5 undervisere på IIT’en, og de tilbød workshops parallelt, så der hele tiden var noget at vælge imellem. De fleste workshops var med klassiske emner indenfor IVK, fx fik jeg meget ud af en workshop i ‘Puppets – giraffe and jackal’, men der var også emner som ‘Non-confrontational negotiation’ og ‘NVC mediation’, som var hentet mere direkte fra praksis. Hver dag på IIT’en havde sit hoved-tema, en af de sidste dage var det ‘Social change’, hvor man kunne arbejde med en sammenhæng derhjemme, som man brænder for at udvikle.

 

Der er to ting, jeg vil fremhæve som den største læring for mig: 

De sidste dage opstod der en konflikt, som påvirkede hele fællesskabet, og den næstsidste dag lykkedes det at få en fælles samtale om den i hele gruppen. Konflikten blev dog ikke løst, og den sidste dag var derfor både præget af lettelse og af, at der var åbne ender. Der blev sat ord på denne situation af både undervisere og deltagere, og en pointe der kom til at stå meget klart for mig var, at vi ofte kan blive skuffede når IVK ikke synes at kunne genoprette harmonien, men at det ikke er det afgørende. Det afgørende er at kunne blive i det der er svært, med en hensigt om kontakt, og så sker der det, der kan ske, på den tid der er. Åbent for, at noget nyt kan ske, og at det har brug for tid. 

I en del af den gruppeproces der var omkring konflikten, blev jeg på et tidspunkt provokeret og fik en stærk impuls til at råbe højt. Jeg ville ‘vække’ folk og forklare dem, hvordan de dybere lag i problemstillingen hang sammen. Heldigvis fik jeg ikke ordet lige dér, for snart så jeg, at jeg befandt mig i analyse og abstrakt tænkning. Imens satte en anden ord på og udtrykte medfølelse med modparten, samt egen ærlighed, og det, at der blev sat ord på, så tingene virkelig blev sagt, men fra et sted i kontakt, fik mit indre oprør til at lægge sig. Jeg erkendte tendensen hos mig selv til at ville have intellektuelt ret, og at det da ofte sker på bekostning af kontakten.

 

Den anden store læring for mig var, at jeg må finde måder at passe bedre på mig selv i et fællesskab som dette. Der skete jo hele tiden noget, og i pauserne bød samtaler sig til igen og igen. Der var hele tiden en rigdom af muligheder og spændende mennesker. Jeg tog mig ikke tid nok for mig selv, og det førte især de sidste dage til irritation mod andre og til selvbebrejdelse. Det var en indre konflikt, men også i det ydre opstod der noget: jeg kom i konflikt med en anden i min ‘home group’ (lille basis-gruppe), da jeg valgte at udtrykke mig ærligt i stedet for at lytte empatisk. At lytte først havde nok været en hel del mere hjælpsomt for både hende og mig selv, indså jeg bagefter. Hun forlod gruppen, og vi fik ikke talt om det igen, heller ikke sagt ordentlig farvel, da det hele sluttede. Så også det blev en uløst konflikt. Det ærgrede mig, og ærgrer mig stadig. Men sikke meget læring, det har givet anledning til bagefter, fordi jeg har valgt at kigge oplevelsen grundigt igennem.

 

Jeg kan virkelig anbefale at deltage i en IIT, hvis du vil i dybden med IVK, og hvis du vil udfordres personligt. Det er intenst og givtigt. Der afholdes løbende IIT forskellige steder i verden, på engelsk og ofte med oversættelse til lokalt sprog. Det koster en del, men det findes der løsninger på, man kan altid tale med arrangørerne. Læs mere på cnvc.org. Det forventes, at der vil være en IIT i Danmark igen om 3-4 år.